Skolan låter tusentals barn bli hemmasittare.

posted in: Uncategorized | 0

Dagens problem började till stor del med den nya skollagen 2011. En av idéerna var att barn med särskilda behov skulle inkluderas i vanliga klasser. På många skolor tolkades det som att särskilda insatser som små undervisningsgrupper skulle avvecklas och att barn med autism och ADHD helt enkelt skulle klara sig i klasser med 20-30 elever. Det fungerade naturligtvis inte. Lärarna hade inte tillräcklig utbildning, specialpedagoger saknades och de som kom i kläm var barnen. Detta var aldrig tanken med reformen men så här i efterhand har politiken visat sig vara ett misslyckande.

– En bov i dramat är att barn med särskilda behov kostar pengar och att en politik där alla går i samma klass är billigare, säger Anna Ekström.

Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson som räknat på Kalla faktas underlag ligger prislappen för samhället på mellan 20 och 30 miljarder kronor och då är inte förlorade livschanser, självmord och trasiga familjer med i kalkylen.

Skolan låter tusentals barn bli hemmasittare.